Отношение BYNET к белорусскому языку (Голосование)

Страницы

"Несознательному". В том-то и дело, что Вы, уважаемый, кроме голословных ссылок и тавтологии ничем не контрагументируете. И не когнаты надо считать, а СИНТАКСИЧЕСКИЕ отличия. А их-то как раз и нет между русским и белорусским, понятно? А что касается моего политического обличия, то оно меньше всего меня волнует. Мне нужна ИСТИНА, а политикой в данном вопросе (диалек-не-диалект) пусть другие занимаются.
Пад дурачка ўдаёце ці сапраўды не дапамагае навука? Дыялект-не-дыялект - гэта НЕ МОВАЗНАЎЧАЕ ПЫТАНЬНЕ, А ПАЛІТЫЧНАЕ.

Спасылкі? Прынамсі Яўхіма Карскага пачытайце. "Белорусы". На вашай роднай мове напісаў. Бо на іншых мовах у нашым забраным краі тады друкаваць было ня можна.

http://book2002.narod.ru/knihi/katalog151-200.html - тут можна замовіць кнігу Я.Карскага

http://www.kraj.org/cgi-bin/kraj/books1.asp?m=6 - а тут б.к.

http://www.tut.by/News/culture/6787.html - рыхтык на твой узровень самасьвядомасьці. Яўхім Карскі на той момант, канец пазамінулага стагодзьдзя, разглядаў беларускую мову як дыялект расейскай, які ня мае самастойнае будучыні. Але сп.Карскі зрабіў прыкладны падлік найбольш тыповых сынтаксычных, марфалягічных, фанэтычных адрозьненьняў. Атрымаўся досыць вялікі сьпіс, што якраз сьведчыла пра адваротнае.

як вы задралi, нацiяналiсты хрэнавы...
mike-"нужна ИСТИНА."- несьвядомы верно кажа,ИСТИНА в ПОЛИТИКЕ и зарыта.

Когда элита осознала(стала свядомай) себя,тогда и стал вопрос - как сегрегироваться? Можно одеждой, едой, строением жилища и т.п.

Но пошли протоптанной другими нациями дорожкой - через создание(!) мовы и через школы(!).

Получилось? ;-)

Партызан праў! У вынішчэнні расійскім імперыялізмам беларускай школы, культуры, мовы, нацыі - чыстая палітыка
Хто на беларускіх форумах уздымае моўнае пытанне - толькі прадстаўнікі пятай калоны ды тыя тутэйшыя, для каго не засталося нічога святога.
На самой справе, тыя, што раней называлiся русiчамi, жылi на тэррыторыi цяперашней Беларусi.
БЕЛАРУСКІЯ КНІГІ — САМЫЯ ПАПУЛЯРНЫЯ Ў БУКІНІСТЫЧНЫХ КРАМАХ

...(Ірына: ) “Увогуле, беларускай літаратуры вельмі мала. Нячаста яе здаюць, каб проста кожны дзень прыносілі. Беларускую купляюць усю літаратуру. Паэзія й проза — яна разыходзіцца ўся”.

Ірына кажа, што беларускія кніжкі зазвычай маюць немалы кошт і купляюцца вельмі хутка.

...У “Паліткнізе” беларускія выданьні зьяўляюцца часьцей, чым у “Вянку”. Апошняя з прададзеных рэдкасьцяў — віленскае выданьне 1929 году “Беларускіх народных песень” Рыгора Шырмы. Прадавачка кажа, што купілі праз гадзіну, як кніжка зьявілася па прылаўку.

...Працаўніцы “Вянка” й “Паліткнігі” згодныя, што беларускія выданьні запатрабаваныя, але што іх цягам апошніх ста гадоў выходзіць вельмі мала. Сёньня дзяржаўныя кнігарні часьцяком адмаўляюцца браць кніжкі зь меркаваньняў цэнзуры. Нельга ў кнігарні пабачыць “Дамавікамэрон” Глёбуса, бо надта эратычны. Не ўзялі кнігу Зьмітра Бартосіка “Чорны пісталет” з-за назвы эсэ “Лукашэнка памёр!”, альбо пераклад кнігі сусьветнавядомага палітоляга Энтані Сьміта “Нацыяналізм у ХХ-м стагодзьдзі” — за назву.

http://www.svaboda.org/news/articles/2002/09/20020924133717.asp (артыкул цалкам)

А слабо привести пример СИНТАКСИЧЕСКОГО отличия белорусского от русского языков? На Карского ссылаетесь? Ну и ссылайтесь, только делайте это, приводя примеры, а не только ссылки.

И вот что скажу, г-н Юст. "Тутэйшыя, для каго не засталося нічога святога" - это, в основном, загнанный в угол народ РБ. Но не россияне его туда загоняли, а он сам себя. От, как Вы однажды выразились, "ахвiгеннай абыякавасьцi".

Партизану. Еще никогда научная истина не была зарыта в политике. Политика может препятствовать выяснению истины (как это было с генетикой) или спекулировать на ней. Но политика столь же далека от науки, сколь далек популизм от психиатрии.

http://knihi.com/pytanni/128.html - "Як бальшавікі рэфармавалі беларускую мову?"

http://lib.promedia.minsk.by/shpargalka/belarus/mova/001/mov-007.htm - СІНТАКСІЧНЫЯ НОРМЫ БЕЛАРУСКАЙ МОВЫ

http://kamunikat.net.iig.pl/mova02.htm - Гіст. Белмовы. Частка 2.

http://gw.lingvo.minsk.by/nn/2001/40/20.htm - Гілевіч пра сынтаксыс

http://www.kraj.org/cgi-bin/kraj/hrenkin1.asp?N=435 - і самае апошняе - КУПІ ГЭТУЮ КНІГУ - "Сынтаксыс беларускай і рускай моваў: Дыскусійныя пытаньні"

Пасьля гэтага будзем гутарыць. А пакуль Майку маё асабістае "да пабачэньня".

Напрыклад, адразу ўзгадалася, у першыя ж 10-15 сэкундаў:

Родны склон: народу, правапісу

Давальны склон: рука-руцэ, нага - назе, палічка - палічцы

Творны склон: Вовам, Сашам, Лукашэнкам

Месны склон: (рака) на рацэ, (малако) у малацэ, (луг) на лузе, (сьнег) у сьнезе; па тваіх руках, па тварах, па вуліцах.

Існаваньне клічнага склону: дзед - дзеду, народ - народзе, адам - адаме, брат - браце

Гэта толькі што тычыць СКЛАНЕНЬНЯ НАЗОЎНІКАЎ. Вазьмі любы іншы аспэкт мовы (прыметнікі, прыслоўі, дзеясловы, род, лік, час) - атрымаеш яшчэ СОТНІ іншых адрозьненьняў.

Да, тяжелый случай. Витовт, похоже, не знает, что такое СИНТАКСИС (см. в энциклопедиях), а "несьвядомый", плеснув ссылками, так и не смог привести ни одного примера более-менее существенных синтаксических отличий. Зато предлагает мне купить книгу, а не куплю, то ему, видите ли, западло со мной общаться. Аж мышь моя возмутилась.
Dyk vel'mi cikavaia roznica atrymowvaecca u pohliadah i apiniiah liudzej, iakiia razmawliaiuc' pa-belarusku i pa-rasejsku. Mne uzho navat pachynae padavacca, shto toe shto Raseia zawsiody u takoj dupe iosc' pramym vynikam rasejskaj movy :)))

Nu ty che eta pacan v nature, adkazhuc' mne van'ki :)))

Майк, шо табе трэба??? Твае суродзічы-расейцы звычайна адказваюць у такіх выпадках нешта накшталт "не трахай глузды". Гл. долу дэфініцыю сынтаксысу з Вэбстэру. Што ж такое скланеньне назоўнікаў, калі не сынтаксыс???

1 a : the way in which linguistic elements (as words) are put together to form constituents (as phrases or clauses) b : the part of grammar dealing with this

Тлумачу, калі (нягледзячы на "вечнае студзенцтва") ты не зразумеў па-ангельску: сынтаксыс ёсьць часткай мовазнаўства, якая вывучае, як словы злучаюцца ў фразы і сказы. Калі ты не разумееш, па-беларуску нельга пісаць "муха сядзіць на руке", а трэба пісаць "муха сядзіць на руцэ", і гэта тлумачыцца менавіта сынтаксысам. Чаго ж ты хочаш, студзенціку???
1. mike - "политика столь же далека от науки,сколь далек популизм от психиатрии." - Нет, mike, и то и то очень даже близки. ;-)

"Научный коммунизм" - что это, наука, политика, популизм или предмет психиатрии? :-)

2. mike,при создании лит. языка,в любой стране,политика была на первом месте,иначе его(литературный язык) никто бы и не стал создавать и тем более внедрять в школы. :-)

И,пример: эсперанто есть,но нации эсперантистов нет.

Пока нет, но если глобалисты обратят внимание на эсперанто... ;-)

Глябалістам хапае ангельскай. Навошта ровар вынаходзіць наноў?
Нічога дзіўнага, што маскалі зашмат узялі з беларускай мовы, бо беларусы мелі сваю першую навучальную ўстанову, калі Масква яшчэ не ўпаміналася ў летапісах. А потым маскалі вучыліся па падручніках Сматрыцкага, Магніцкага, Полацкага, якіх Ламаносаў назваў "Вратамі маёй вучонасці". Mike, калі б беларусы так па-зверску высялялі эшалонамі рускіх, скажам, у Антарктыку, то зараз на вашых абшарах засталіся пагалоўна татары, чэрамісы, башкіры, якуты і г.д.
Похоже, некоторые беларусы как раз и не против так сделать.
Аватар пользователя Злобны расейскамоуны шавинист
=некоторые беларусы как раз и не против так сделать=

И делают, а как же! Находят у себя 3/8 русской крови и па-зверску эшелонами вывозят ее на ПМЖ в Германию, заодно прихватив и остальные 5/8 своих потрохов, там женятся на иностранке, которая не сьпяе ягоным чылдрыкам родных беларуских калыханак (этим на пятую часть маскалятам, у которых 3/16 русской крови), и оттудова, с чужбины, руководят, як и кали оставшимся в Белоруссии башкирам, чеченам и прочим тунгусам загаварыць па-беларуску:)

... калі б беларусы так па-зверску высялялі эшалонамі рускіх, скажам, у Антарктыку, то зараз ...

Ага. А если б англичани не замочили могикан, то на луну первым бы ступил мокасин пра-правнука Чингачгука :))

Послушав Юста, начинает казаться что национальное самосознание начинается не с уважения к себе, а через к презрение к другим. Главным образом к "маскалям". Мне один такой "свядомый" на полном серьезе доказывал, что все маскали - тупые немытые варвары, дикие азиаты" (инитересно, а что "азиат" -- это оскорбление?). Если это и есть национальное возрождение, то пошло оно в жопу

Цікава, дзе Андруха нацьвічыўся такім мэтадам дэмагогіі. Бярэцца, нейкі пункцік (напрыклад, нечыя прыватная цытата пра мангалоідна-ўграфінскае паходжаньне расейцаў) і выстаўляецца як нарожны камень усяе ідэалёгіі. Потым робіцца "навуковая" выснова: "пошло оно в жопу".

Ці мо тата ў Андрухі "палітруком" працаваў?

Дарэчы, калі Андруху цікава, я - несьвядомы і антыадраджэнскі.
2 Вітаўт

Я не "працаваў палітруком" - слишком молод. Вы правильно подметили: то что я привел, было лишь частным мнением. Но давайте пойдем дальше и признаем, что подобные "частные цитаты" давно уже стали общим местом всех беларусских "патриотов". Даже вы в своей попытке выглядеть корретно по отношению к русским не смогли этого общего места избежать. То есть у вас получилось, что высказывание о "тупости, немытости и дикости азиатов русских" есть не националистический вой полный комплекса неполноцености, а всего лишь констатация факта "пра мангалоідна-ўграфінскае паходжаньне расейцаў". Ну не удается хоть как-нибудь не пнуть этих "паганых маскалей" :)

>>Потым робітся "навуковая" выснова: "пошло оно в жопу".

Простите, погорячился. Не хотелось бросать слова на ветер о фашизме и т.д. Просто надоело слушать все эти бредни о том, что беларусы культурнее русских, более цивилизованы, выше ростом, глаза голубее, в целом красивее и мозг в в два раза больше... И главное, что все это для внутреннего потребления. Русским от наших понтов ни тепло, ни холодно. Может хватит комплексовать?

Аватар пользователя Злобны расейскамоуны шавинист
"Если это и есть национальное возрождение, то пошло оно в жопу"

Именно так, Андрюха, и ничего Вы не погорячились:) Так оно и есть. Поскольку большинство граждан Беларуси НОРМАЛЬНЫ психикой (то есть не способны нести -- или вынести -- такую чухню на полном серьезе) и не столь грязны СОВЕСТЬЮ (чтобы настолько беспардонно брехать -- или одобрять так брешущих), то они и послати ТАКОЕ национальное возрождение по указанному Вами адресу, и ему, такому возрождению, пришлось пройти:)

"Может хватит комплексовать?"

Андруха, абсалютна поўнасьцю згодны! Я думаю, корань бальшыні антырасейскіх закідаў палягае якраз у КОМПЛЕКСЕ НЕПОЎНАВАРТАСЬЦІ, які ў сваю чаргу выкліканы пасткаляніальнай сучаснасьцю і савецка-імпэрска-расейскай мінуўшчынай. Я спадзяюся, што перахварэем. Гэты комплекс нічога добрага нам не дае. Хваробіна яшчэ тая.

асейскую лацінку (мякка кажучы). Праблемы ў пашпартах - ад расейскага прынцыпу пераводу.., ці ад неадукаванасьці ("как так, не КосОВ, а КосАЎ/Kosau?!").

Пра сьмешнасьць тэрмінаў па-беларуску - гэта ж тое самае, што "ПІ-іво" - Повбывав бы!"

Коратка пра сябе. Я не нарадзіўся ў беларускамоўным асяроддзі. Але

Страницы